Jumaat, 29 Jun 2012

Projek Penanaman Rock Melon Di Sek Men Keb Aminuddin Baki, Kg Pandan, Kuala Lumpur

Projek Penanaman Rock Melon sebanyak 100 pokok telah siap dijalankan di Sekolah Menengah Kebangsaan Aminuddin Baki, Kg Pandan, Kuala Lumpur.

Projek ini adalah dengan kerjasama Kelab Sains dan Matematik dan bimbingan Cikgu Azrina, Cikgu Karimah dan Cikgu Shah merupakan kesinambungan daripada kunjungan ahli-ahli kelab ke China tahun lepas untuk melihat sendiri proses pembelajaran dan pengajaran dalam bidang pertanian. Pihak syarikat telah diberi kepercayaan untuk membina Rumah Pelindung Hujan dan memasang sistem fertigasi untuk 100 pokok rock melon. Projek ini memakan masa 5 hari untuk disiapkan sepenuhnya. 

Kerja-kerja pemasangan dimulakan dengan aktiviti pembersihan kawasan serta pembinaan RPH dijalankan sebaik sahaja mendapat bahan binaan yang agak lewat tiba disebabkan kelewatan bekalan besi binaan. Dengan keluasan 20' x 20', RPH ini mampu memuatkan 100 pokok rock melon dan tambahan 10' x 10' untuk dijadikan rumah tangki. Sebaik sahaja selesai membina RPH, sistem pengairan fertigasi dipasang dengan menggunakan sistem automasi dan kawalan baja.

Proses penanaman dijalankan oleh para pelajar pada 27hb Jun 2012 dan dijangka akan mengeluarkan hasil pertama pada 4hb September 2012. Diharapkan projek ini akan dapat memberi manfaat dan membantu para pelajar untuk mendalami ilmu berkaitan tanaman rock melon.

Tiada ulasan: