Khamis, 23 Oktober 2008

Ladang Baru untuk Cili

Perancangan untuk membuka satu lagi ladang sudah lama dibuat namun ini bergantung kepada kemampuan untuk mengeluarkan modal. Namun peluang telah diberikan lebih awal daripada yang dijangka, akhirnya kerja-kerja pembukaan ladang baru telah pun berjalan pada bulan Ogos 2008 di Lot 14565, Km 27, Sg Plong, Sg Buloh (Belakang pejabat Pertubuhan Peladang Kawasan Gombak/Petaling) seluas 2 ekar.

Kerja-kerja earthwork telah pun dilakukan dalam tempoh tersebut dan hampir seekar telah siap dengan susunan polibeg dan lapikan silvershine, cuma sekarang nie menunggu masa untuk memasukkan sistem fertigasi. Telaga tiub telah dibuat cuma pam sahaja yang masih belum masuk...dijangka kerja-kerja penanaman akan dilakukan dalam masa 2 minggu dari sekarang.

Ladang ini akan menempatkan hampir 9,000 beg cili dan penanaman dilakukan secara berperingkat. Usaha ini dapat dilakukan atas sebab ladang di Merbau Sempak akan menumpukan sepenuhnya kepada pengeluaran 'Rock Melon' di samping untuk meneruskan hubungan dengan pelanggan-pelanggan tetap untuk cili merah.


Ladang ini masih belum dibuka untuk kunjungan atas sebab kerja-kerja yang sedang dilakukan. Mungkin sesuai untuk dijadikan ladang latihan sementara di sebabkan kerja-kerja awal ini melibatkan semua aspek.

Doakan semoga berjaya, dari aspek kemajuan dan kewangan.