Rabu, 6 Julai 2011

Restart and restructuring the farm...

Sudah setahun, Nia Agrotech merehatkan ladang di Sungai Buloh, (Merbau Sempak dan Sg Plong) just untuk menumpukan perhatian sepenuhnya projek-projek pengembangan ladang di sekitar negeri Perak tapi atas kesilapan dan kurangnya ilmu dalam menguruskan projek pengembangan ini, maka projek di Perak hanya lah membawa kepada kejatuhan syarikat dalam aspek pengurusan kewangan. Lantas atas kesedaran ini dan berdasarkan pengalaman yang diperolehi dalam menjalankan projek di Perak ini, maka sudah tiba masanya Syarikat mengmbil langkah berjaga-jaga dan langkah-langkah pemulihan untuk projek-projek di sekitar Merbau Sempak dan Sg Plong.

Langkah yang pertama diambil untuk memulihkan Ladang Merbau Sempak dengan 'mengembalikan' pekerja lama ke Malaysia untuk membantu proses penanaman. Bermula dengan projek Penanaman Rock Melon secara berperingkat, dengan hanya bermodalkan kecil, hasil jualan digunakan untuk menampung penanaman pada peringkat kedua namum jangkamasa tanaman yang agak lama (3 bulan) menyebabkan proses penanaman semula agak sukar berdasarkan kos semasa. Lantas, selepas penanaman rock melon yang terakhir pada bulan Jun 2011, satu langkah untuk mengawal kos dan meningkatkan aliran tunai semasa telah diambil dengan menanam Timun Susu dalam semua RPH yang ada. Berdasarkan permintaan pasaran kini, timun boleh dijadikan tanaman yang mampu menampung keperluan kos dan menambahkan pendapatan syarikat dalam masa yang terdekat. Dijangkakan dalam awal bulan Ogos, iaitu permulaan bulan Ramadhan, Ladang Merbau Sempak mampu mengeluarkan hasil timun bagi menampung keperluan pasaran Ramadhan. Cuma diharapkan agar harga timun pada masa itu tidak jatuh hingga ke paras yang paling rendah sebagaimana dengan harga cili.

Bagi Ladang Sg Plong, satu langkah drastik diambil dengan memulakan proses penanaman menggunakan sistem konvensional dan organik. Langkah ini diambil berdasarkan kemampuan modal dan kemampuan syarikat untuk mendapatkan pekerja dan bahan input. Selain itu, syarikat juga berhasrat untuk mendapatkan SOM (Sijil Organik Malaysia) dari Jabatan Pertanian untuk menjadikan ladang ini sebagai pusat pengeluaran timun secara organik, lagi pun harga baja pun agak murah dan diberi kepercayaan oleh syarikat pengeluar baja organik untuk mencuba dan menggunapakai baja keluaran mereka. Cuma Masalah utama di Sg Plong malah di seluruh Sungai Buloh dan kundang, kesukaran untuk mendapatkan mesin Rotor (bajak). Usaha masih dijalankan untuk mendapatkan mesin tersebut. Selain itu keadaan tanah di Sg Plong juga agak masam dan keras, namun telah dapat diatasi dengan mem'plow' sebanyak dua kali menggunakan traktor.

Something interesting about agricultures adalah kemampuan kita untuk 'naik balik' biarpun terjatuh sebentar. Dijangkakan syarikat Nia Agrotech akan mencapai kematangan dan kestabilan selepas setahun beroperasi semula. Dengan sokongan rakan-rakan tani dan sekitar, diharapkan agar syarikat akan mampu menjadi sebuah syarikat yang matang berdasarkan pengalaman yang ditempuhi. Ramai yang takutkan risiko bisnes pertanian ini dan ramai juga yang kecundang..tapi bagi saya, istilah kecundang bukanlah satu istilah yang tepat untuk digunakan, the best words adalah 'melalui masa-masa yang sukar' sebab sekiranya kita mampu mengharungi suasana ini, maka kita mampu mendepani cabaran yang lebih besar di masa akan datang.

Pernah saya paparkan dalam blog ini gambar labu sayung (labu air) dan pernah saya tulis tentang pesanan seorang mentor saya dulu yang bisnes ini seperti labu sayung. Dan sekarang saya sedang melaluinya, biarpun susah dan terpaksa berkorban dengan banyak benda, tetapi usaha ini pasi akan mendatangkan hasil yang lumayan cuma masa saja yang menjadi penentuan. asalkan kita masih boleh berusaha dan tak berputus asa, maka kita akan mampu mencipta sesuatu kejayaan yang cemerlang.

Doakan kejayaan saya untuk mengembalikan perusahaan yang saya bina buat sekian lama. Walaupun terpaksa berjuang dan merasa kehilangan yang amat besar dalam usaha saya ini namun dengan sokongan anda semua, warga tani dan kawan-kawan, insya allah...akan membantu saya bangunkan balik ladang-ladang ini.
Untuk peserta-peserta kursus anjuran Nia Agrotech, pada mulanya agak sukar untuk saya mendapatkan kebenaran dan kelulusan daripada pihak Pertubuhan Peladang Kawasan untk mengeluarkan sijil penyertaan tetapi setelah perbincangan demi perbincangan dilakukan, pihak tersebut bersetuju dengan cadangan saya dan sehingga sekarang dalam proses terakhir sebelum diposkan kepada para peserta. sekiranya ada sesiapa yang tak dapat sijil, boleh terus emailkan kepada saya untuk tindakan lanjut.

Dan diharapkan juga, kepada para peserta kursus agar dapat meneruskan apa yang dirancang. Risiko memang ada dan besar tetapi pulangannya juga lumayan serta kita dapat pelajari banyak perkara dalam bidang ini. Jangan sombong dan sentiasa cuba mempelajari sesuatu yang baru kerana ilmu pertanian ini sentiasa dipertingkatkan..

Sekian, semoga kita (warga tani) akan mendapat keredhaanNya dan dikurniakan rezeki yang sempurna..