Isnin, 7 Mei 2012

PERKEMBANGAN TANAMAN FERTIGASI DI SABAH


Semasa artikel ini ditulis, saya masih di Sabah. Saya berpeluang untuk menjalankan kursus berasaskan sistem fertigasi secara umum untuk para usahawan yang berminat dengan sistem ini. hasil daripada perkongsian ilmu dan maklumat daripada peserta yang terlibat, kebanyakkannya amat berminat dalam menjalankan ladang berasaskan sistem fertigasi namun terdapat beberapa halangan yang perlu diatasi sebelum sistem ini dapat diperkembangkan ke peringkat yang lebih luas.

1. Isu Bahan Input Pertanian di Sabah.:
 • Kesukaran untuk mendapatkan bahan input di Sabah menyebabkan ramai pengusaha mengalami jalan buntu untuk menjalankan ladang berasaskan sistem fertigasi. Rata-rata bertanya mengenai kedai input pertanian yang mampu membekalkan keperluan seperti cocopeat, polibeg, dripping system set dan yang paling utama, baja fertigasi. 
 • Jika ada sekalipun disini, dijual dengan harga yang terlalu mahal sehingga menyebabkan kos pengeluaran hasil ladang menjadi tinggi dan di bawah harga pasaran. Atas kertas saja, pengusaha akan mengalami kerugian jika keadaan ini berlarutan. Disebabkan faktor ini, ramai yang berpaling untuk menggunakan kaedah konvensional berbanding fertigasi. Namun permasalahan utamanya adalah faktor cuaca yang tidak menentu. Sepanjang saya berada di sini, hujan lebat hampir setiap hari menyebabkan keadaan tumbuhan dan sayur-sayuran mengalami masalah tumbesaran. 
 • Amat mengejutkan, harga seguni cocopeat di Sabah mencapai tahap RM24.00/guni dan mampu menampung hanya 8 polibeg sekiranya dimasukkan separuh sahaja. Jika dikira kos penyediaan media ini saja pun telah mencapai RM3.10/polibeg dan ini mempengaruhi kos pengeluaran per kilogram.
 • Penyelesaiannya: 
  • Syarikat Nia Agrotech dengan kerjasama erat dengan Eva Groups berusaha untuk membawa masuk bahan input pertanian berasaskan sistem fertigasi dan menawarkan harga yang berpatutan untuk menyelesaikan masalah harga barang yang tinggi. Sekiranya Kami mampu membawa masuk bahan-bahan ini ke Sabah secara pukal, kos pengangkutan dapat dijimatkan dan tidak ada alasan untuk menaikkan harga ke tahap yang terlalu melampau. Walaupun, usaha ini akan mengambil masa serta memerlukan modal yang tinggi, satu strategi dijalankan dengan berusaha untuk menperkenalkan sistem fertigasi di Sabah dan pada masa yang sama, mengumpul pesanan daripada para pengusaha yang berminat agar pesanan secara pukal dapat dilakukan dan kos penghantaran dapat dikurangkan.

2. Pasaran : 

 •  Pasaran di Sabah agak unik. Sekiranya kita bercakap mengenai sayuran berdaun, di sini ramai pengusaha ladang yang mampu mengeluarkan sayur-sayuran dengan kuantiti yang banyak. Masalahnya adalah bekalan untuk sayuran berbuah seperti terung, cili, peria, petola dan tomato. Kadangkala, agak sukar mendapatkan sayuran berbuah ini di pasaran tempatan.
 • Pasaran Rock Melon pula adalah baru di kalangan peniaga tempatan. Terdapat segelintir supermarket yang menjual buah ini tetapi dengan harga yang terlalu mahal sehingga mencapai RM30.00/kg. Lantas menyebabkan pasaran buah rock melon menjadi kecil dan ekslusif. Memang tiada pengusaha rock melon di Sabah setakat yang saya tahu dan jika dilihat dalam aspek positif, tindakan Syarikat eValueasian, Sabah mengambil tindakan yang berani apabila mengimport buah rock melon dari Ladang Nia Agrotech ke Kota Kinabalu semata-mata untuk mempromosikan buah ini di kalangan penduduk tempatan. Tahniah diucapkan.
 • Penyelesaian:
  • Syarikat eValueasian akan menjalankan aktiviti-aktiviti promisi buah 'rock melon' di Sabah dengan cara yang agresif serta manjalankan kempen-kempen kesedaran tentang buah rock melon sebagai salah satu buah-buahan tempatan. Aktiviti-aktiviti seperti seminar tentang cara penanaman rock melon pula akan dibantu oleh Syarikat Nia Agrotech di samping memberikan khidmat nasihat dan tunjuk ajar secara hand-on kepada para pengusaha yang berminat.
  • Sebagai langkah untuk mengelakkan kebanjiran buah rock melon pula di pasaran tempatan, Syarikat juga akan membantu dalam aspek penjadualan penanaman dan tuaian agar tidak berlaku lambakan dan kejatuhan harga. Justeru itu, para pengusaha yang berminat untuk menjalankan penanaman ini perlu berhubung untuk menentukan waktu yang terbaik agar pemasaran dapat diuruskan secara efektif.

Di harapkan, dengan kerjasama erat ini, buah rock melon mampu menembusi pasaran tempatan malah dapat dijadikan salah satu hasil eksport Sabah ke luar negara.PEKERJA LADANG : ISU UTAMA DALAM PENGURUSAN

Dalam perniaagaan berasaskan pertanian ini terutamanya dalam menjalankan aktiviti pertanian, soalan yang selalu ditanya kepada saya adalah, "berapa luas ladang yang sedang diusahakan oleh saya sekarang?". Soalan ini seolah-olah menjadi perbandingan sejauhmana kejayaan seorang peladang dalam perniagaannya masa kini. Namun dalam menjalankan aktiviti pertanian berasaskan sistem fertigasi, dalam setiap kursus yang saya adakan telah diterangkan bahawa pertanian fertigasi tidak memerlukan kawasan yang luas kerana peladangan intensif seperti ini dapat memberikan pulangan yang berlipat kali ganda daripada peladangan konvensional.

Namun apa yang saya ingin kita bincangkan di sini bukanlah masalah keluasan ladang yang diusahakan tetapi mengenai isu pekerja ladang yang menjadi masalah utama dalam menjalankan sesuatu aktiviti pertanian. Sekiranya kita mempunyai 20 - 30 hektar kawasan sekalipun, tetapi isu pekerja ladang tidak dapat diselesaikan, maka segala usaha, wang ringgit atau modal yang dikeluarkan akan menjadi sia-sia. Secara umumnya, peladangan fertigasi hanya memerlukan 2 orang pekerja untuk seekar tanaman untuk menjalankan kerja-kerja ladang rock melon. Satu angka yang agak kecil berbanding peladangan konvensional. Namun halangan untuk mencari pekerja yang betul-betul sesuai dan berkebolehan untuk mengurus ladang ini agak sukar dan kebergantungan kepada pekerja asing amat tinggi memandangkan tenaga kerja tempatan yang tidak lagi berminat atau mampu bertahan lama dalam bidang ini.

Usaha kerajaan dalam menjalankan Program 6P amat baik dan memberi peluang kepada peladang-peladang kecil seperti saya untuk mendapatkan permit pekerja asing yang selama ini tiada peluang yang diberikan kepada saya. Sekiranya dahulu, para pengusaha ladang terpaksa memohon pekerja melalui agen dan sukar untuk mendapatkan kuota pekerja asing secara terus, tetapi melalui program ini, para pekerja saya telah di'putih'kan dan mendapat permit walaupun majikannya terpaksa bersengkang mata di Kompleks Imigresen semata-mata untuk mendapatkan permit. Amat berbaloi dan memberikan manfaat yang besar kepada saya.

Saya pernah mempunyai hampir 13 ekar kawasan tanaman yang diusahakan dengan tanaman secara fertigasi namun disebabkan kawasan ladang yang tidak setempat dan masalah mendapat pekerja ladang, menyebabkan saya mengambil keputusan untuk mengekalkan ladang pertama saya di Kg Merbau Sempak dan mengabaikan yang lain bagi mengurangkan masalah serta bebanan kerja yang banyak. Pada masa itu, masalah untuk mendapatkan pekerja tempatan menemui jalan buntu, kalau ada pun, hanya membebankan lagi pengurusan ladang serta tiada ruang langsung untuk mendapatkan permit pekerja asing walaupun terdapat pekerja luar yang berminat untuk bekerja. Lantas saya merasakan, isu pekerja ladang ini akan kritikal dan perlu dititikberatkan sebelum memulakan sesuatu projek pertanian.