Jumaat, 26 November 2010

PETANI MODEN BUKAN SEKADAR PETANI...

Tersentuh hati saya untuk membicarakan mengenai cara dan corak pemikiran petani moden sekarang. Satu kenyataan yang pasti bahawa petani moden sekarang bukan hanya seorang petani semata-mata tetapi perlu menjadi seorang ahli perniagaan yang bijak mengurus dan mentadbir perniagaannya agar terus maju dan berjaya.

Dahulu, pandangan masyarakat terhadap golongan petani ini terlalu rendah, dipandang sebagai seorang yang bermain lumpur, comot dan hanya mampu menyara hidup sendiri dan keluarga serta tak mampu untuk duduk sama rata dengan golongan-golongan korporat atau pun yang berpelajaran tinggi. Petani dahulu hanya berada di sekitar kampungnya sahaja dan mengharapkan golongan 'orang tengah' untuk mengambil atau membeli hasil keluaran ladang mereka. Pemikiran petani ini hanyalah sekadar 'cukup makan' dan menunggu hasil untuk membantu keluarga dan tambahan pendapatan.

Tetapi dengan peredaran zaman, dengan teknologi yang semakin maju sekarang, cara dan corak pemikiran para petani moden perlu seiring dengan peredaran masa. Kita perlu lebih kreatif dan berdaya maju. Membudayakan pertanian ini sebagai satu perniagaan bermaksud kita bukan sahaja bertanggungjawab untuk menanam dan menunggu hasil untuk jualan tetapi kita juga perlu membantu para petani yang lain untuk terus maju dengan ilmu-ilmu terkini berdasarkan pengalaman dan kajian untuk sama-sama maju ke depan. Di samping itu, kita juga harus ahenambakan ilmu bukan sahaja dalam aspek pertanian tetapi juga dalam aspek pengurusan kewangan dan pentadbiran perniagaan syarikat.

Jangan abaikan aspek ini kerana ia amat diperlukan untuk menjamin kelangsung semua projek pertanian yang kita usahakan. Sampai bila kita perlu bergantung kepada orang lain untuk menentukan arah tuju perniagaan kita sendiri sedangkan kita mampu membawa perniagaan ini ke tahap yang lebih tinggi dengan berbekalkan sedikit ilmu pengetahuan dan pengalaman. Teringat saya dengan pertemuan dengan seorang pengusaha ladang sayur di Kundang satu ketika dahulu. Sebagai pengusaha bukan bumiputera, kami bertemu untuk melihat sendiri ladang beliau secara ad-hoc. Saya bertanya tentang ladang beliau, mengenai untung ker buat ladang sayur nie dan kalau saya nak buat, agak-agak boleh hidup ker dengan pendapatan daripada ladang macam nie. Jawapan yang diterima agak negatif, beliau mengatakan bahawa "jangan la buat kebun macam nie, rugi woo...kos tinggi lepas tu mau cari pekerja bagus susah, memang susah mau untung la..." Lantas saya bertanya lagi," Dah berapa lama you buat kebun?" Beliau menjawab," Sudah 15 tahun, dari dia punya bapa sampai sekarang."
Tak terkejut ker dengan jawapan macam nie...sekiranya perniagaan kebun sayur beliau itu merugikan, bagaimana beliau boleh bertahan sampai 15 tahun dan dah masuk dua generasi pun.
inilah antara cabaran-cabaran awal yang perlu kita atasi sekiranya ingin berada dalam dunia perniagaan pertanian dan disinilah cara dan corak pemikiran yang mengatakan pertanian ini hanya untuk sara hidup sahaja perlu diubah menjadikannya sabagai satu sumber pendapatan utama yang mampu bukan sahaja menyara keluarga tetapi mampu menjadikan kita sebagai seorang ahli perniagaan yang berjaya setaraf dengan golongan-golongan korporat.

kita berjumpa lagi....

ruhizal