Isnin, 31 Mac 2008

Harga Baja Meningkat!!!....

Harga baja meningkat dengan banyaknya..!!

Dalam usaha kerajaan untuk membangunkan sektor pertanian negara, mungkin kita tersalah pandang tentang masalah besar yang sedang dihadapi oleh para peladang...harga baja! Pada masa negara sedang ghairah menyambut hari lebaran yang lalu, masalah harga ayam di pasar yang meningkat menjadi perhatian, alasan yang diberikan oleh para penternak ayam adalah harga makanan yang semakin mahal dan meningkat dengan banyaknya. Sebagai pengguna, kita menganggap isu ini hanyalah satu alasan para peniaga untuk menaikkan harga barang namun apabila menjelang tahun baru ini, perkara yang sama terjadi dalam sektor pertanian terutamanya penanam sayur-sayuran. Peningkatan harga baja yang melampau telah membuatkan para peladang yang masih baru belajar ini merasa beban yang berat. Perkara ini memberi gambaran seolah-olah sektor pertanian ini tidak mampu menjadi satu bidang yang berdaya maju. Kenapa perkara ini terjadi? Monopoli Pasaran, Harga bahan mentah yang mahal, kos import atau duti import yang tinggi, tiada kawalan....kita cuba huraikan kekusutan ini...

Perbandingan harga baja:- (komponen baja Fertigasi)

harga bagi bulan Jun 2007 - bulan Mac 2008
Kalsium Nitrat RM50.00 - RM55.00
KNo3 RM60.00 - RM120.00
MKP RM155.00 - RM225.00
Mn (EDTA) RM35.00 - RM44.00
Hi-bor RM10.00 - RM14.00
Zn (EDTA) RM35.00 - RM44.00
Fe-Lo (EDTA) RM35.00 - RM 44.00
Cu (EDTA) RM35.00 - RM44.00
Amm. Moly. RM145.00 - RM 225.00


Faktor:
  • Monopoli Pasaran di malaysia.
Hanya sebuah syarikat pengedar sahaja yang menguasai pasaran pembekalan baja fertigasi di Malaysia sejak dari dahulu lagi menyebabkan harga pasaran dapat dikawal dengan sewenang-wenangnya. Walaupun terdapat syarikat-syarikat lain cuba menembusi pasaran baja fertigasi di malaysia ini namun kestabilan dan penguasaan pasaran syarikat tersebut telah menyebabkan syarikat kecil ini gagal bersaing. Alasan harga bahan dan import yang tinggi tidak dapat diterima sebab bahan mentah untuk pemprosesan baja ini masih banyak di dapati daripada negara-negara pengeluar dan semestinya bukan seperti minyak yang sentiasa diperlukan oleh semua orang.
  • Tiada kawalan harga baja.
Kerajaan mengawal harga siling bahan-bahan tertentu di pasaran namun persoalannya, kenapa tidak mengkaji faktor sebenar berlakunya peningkatan harga di pasaran? Kalau satu atau dua syarikat/peniaga sahaja yang menaikkan harga barang, mesti ada sesuatu yang tidak kena tapi sekiranya semua orang terpaksa menaikkan harga pasaran, mesti ada sebab yang lebih munasabah. Jika dilihat dalam isu peningkatan harga ayam ketika musim perayaan, alasan yang diberikan adalah kos bekalan makanan yang tinggi...jadi kenapa kerajaan tidak bertindak bijak untuk mengawal harga makanan ayam ini agar masih mampu dibeli dengan harga yang rendah. Tapi apa yang dilakukan oleh agensi-agensi tertentu ini adalah dengan mengawal harga ayam di pasar-pasar borong dan peruncit...naya la orang yang menternak ayam tu! Perkara yang sama akan terjadi dalam sektor peladangan sayur-sayuran ini....sekiranya harga baja terus meningkat tanpa sebarang kawalan, saya pasti harga kos pengeluaran juga akan meningkat dan harga akan terus meningkat...takkan pengguna sanggup membeli sekilo cili merah dengan harga RM25-30/kg atau harga sayur RM5.00/kg...akhirnya, peladang ini gulung tikar dan negara kita akan terus bergantung kepada sayur-sayuran yanng diimport dari luar...maka tidak tercapailah hasrat kerajaan untuk melenyapkan kebergantungan kepada sayur-sayuran yang diimport..
  • Peladang semakin bertambah.
Peningkatan bilangan peladang terutamanya di kalangan bumiputera di tanah rendah. Sebelum ini, peladangan sayur-sayuran lebih tertumpu di kawasan Cameron Highlands jadi pengimport baja serta bahan-bahan pertanian lebih tertumpu kepada pasaran di tanah tinggi. Tetapi, pada masa sekarang selepas kerajaan menggalakkan sektor pertanian dengan pengenalan sistem fertigasi, semakin ramai peladang di kalangan bumiputera menceburi diri dalam bidang ini lantas membuatkan permintaan terhadap bahan-bahan ini meningkat dengan banyaknya. Di kesempatan ini, para pengimport dan peniaga bahan-bahan pertanian cuba untuk menaikkan harga pasaran dan meluaskan pasaran mereka di kawasan tanah rendah. Kos pengangkutan dapat dijimatkan dan kebanyakkan peladang bumiputera yang baru ini banyak menjalankan urusniaga dalam bentuk tunai serta akur dengan harga yang diletakkan. Perkara ini diakui sendiri oleh pengedar 'cocopeat'. Menurutnya, jika dulu permintaan terhadap cocopeat hanyalah di Cameron highlands dan para pengedar in pula terpaksa akur dengan harga yang diletakkan oleh peladang di sana namun sekarang keuntungan yang berlipatkaliganda boleh didapati sekiranya berurusan dengan peladang di tanah rendah, kos pengangkutan dan servis kenderaan yang kurang serta barang mudah didapati. Masalahnya, peningkatan peladang bumiputera ini tidak dirasai oleh pihak-pihak yang sepatutnya bertanggungjawab menyebabkan nasib mereka tidak dibela...kami, pihak peladang bukannya terlalu mengharapkan subsidi kerajaan tapi cukuplah sekiranya kerajaan memberi peluang kepada peladang 'baru' ini bersaing dengan peladang-peladang 'senior' yang telah menceburkan diri dalam sektor ini sejak 20 tahun lepas.

Langkah/Cadangan penyelesaian:-
  • Kawalan harga terhadap input pertanian seperti baja dan bahan-bahan yang terlibat. Jangan biarkan bidang ini dimonopoli oleh satu pihak sahaja malah buka peluang kepada orang lain untuk terlibat dalam sektor pembekalan input pertanian terutamanya kedai-kedai yang diwujudkan oleh Pertubuhan Peladang Kawasan.
  • Beri keutamaan kepada kedai-kedai Pertubuhan Peladang Kawasan dari segi subsidi harga baja, walaupun tidak secara keseluruhan, cukuplah sekadar kedai-kedai ini mampu berniaga dengan harga yang lebih rendah daripada harga pasaran runcit. At least, kedai-kedai ini tidak terlalu mengutamakan keuntungan disebabkan ia juga salah satu agensi kerajaan serta mampu memberi peluang kepada para peladang untuk mendapatkan harga yang lebih murah.