Jumaat, 21 Ogos 2009

HIGHLIGHTS FOR TODAY....PINJAMAN PERTANIAN

I JUST MET WITH AGROBANK OFFICER IN PERAK AND THEY VISITED MY NEW FARM HERE WHICH IN THE PROCESS OF EARTHWORK AND LEVELLING....IT'S REGARDING MY LOAN APPLICATION AMOUNTED RM500K FOR THE LAND....

AFTER 7 MONTHS PROCESSING THE LOAN, THIS IS THE RESULT UNTIL TODAY:-

" BANK AKAN LULUSKAN PINJAMAN SECEPAT MUNGKIN DENGAN SYARAT KITA ADA CAGARAN YANG SESUAI DENGAN JUMLAH YANG KITA POHON, CAGARAN BOLEH DALAM BENTUK HARTA, TANAH, RUMAH. SEKIRANYA TAK DE HARTA UNTUK DICAGARKAN, BOLEH BUAT SIMPANAN TETAP....TETAPI YANG MENARIKNYA KALAU NAK RM500K SEBAGAI PINJAMAN, KITA KENA SEDIAKAN RM500K JUGA SEBAGAI CAGARAN DALAM BENTUK SIMPANAN TETAP DI AGROBANK...

ISU YANG TIMBUL:-
1. Sekiranya dah ada rm500k, buat apa nak pinjam lagi dengan bank?

2. Let say, kita masukkan jugak rm500k sebagai fixed deposites, kita akan dapat flat rate for interest, katakan 2% but yang untungnya tetap bank, dah la duit FD kita dia boleh guna untuk melabur pas tu kita pulak kena bayar lagi interest kepada bank...berniaga apa macam nie?

3. Kertas kerja yang dibuat dan dihantar ke bank tak punyai apa-apa makna sekiranya pertimbangan in diambilkira untuk luluskan loan, baik kita bagi jer kad pengenalan then bukak akaun simpanan tetap rm500k, mesti boleh dapat punya pinjaman rm500k...lagi senang, kertas dengan dakwat pun saved!

4. Kalau takut menanggung risiko pembayaran balik pinjaman kepada bank, kenapa diwar-warkan bahawa "Kerajaan telah menyediakan dana 300 juta kepada bank untuk membantu usahawan tani di malaysia atau,......
Dana kerajaan yang diletakkan kepada bank yang bernilai jutaan ringgit masih ada tetapi tidak dapat diberikan kerana tiada orang yang berminat untuk memohon atau,....
Rakyat Malaysia terutamanya orang melayu tidak berminat menceburkan diri dalam bidang pertanian atau,...
Graduan Banyak Mengganggur" ....

Adakah ini dikatakan membela nasib petani melayu/bumiputera....atau
Dasar kapitalisme yang yang membuatkan orang kaya semakin kaya dan orang miskin terus miskin.....

PERTIMBANGKANLAH......

4 ulasan:

sue berkata...

saya sokong...dah berbulan buat loan dgn agro bank tp masih samar..tak tahu apa yg masih kurang..kata kerajaan dana masih banyak...tp biler apply byk kerenah birokrasi...SME Mikro loan..yg baru dilancarkan 2 bln lalu..hanya tinggal janji...saya hampir putus asa, kalo kaya xder la saya nak wat loan...

Tanpa Nama berkata...

hi, menarik apa yang saudara tuliskan tue..
first, untuk diambil kira, kalo kaya, kita akan ambil loan untuk buat bisnies...
reason dia mudah, bukan saja kurangkan difference dalam interest rate, tapi juga kurangkan cukai yang perlu bayar. Tambahan lagi, kalau bayar ok, so ada good track record, next time tak susah sangat.
berkenaan cagaran, the best is kalau ada hard assets, kalau takde ada yang 'pinjam'. Then kalau fd, try to look around, sebenarnya ada group and organizations yang memang 'sewakan' cagaran, the cost is quite steep, tapi dengan margin dalam pertanian sepatutnya mampu.

Pak Long berkata...

salam,

Saya Nazrul dari Qadhijah Natural Farm. Kami mengusahakan ladang kami dengan menggunakan sistem natural farming yg jauh lebih menjimatkan berbanding dengan sistem konvensional.

Sila refer di www.naturalfarming.com.my dan juga www.organikmalaysia.com.my

terima kasih

Gaban Space Cop berkata...

saya sokong. semuanya tipu-tipu belaka . agro bank bukan untuk bantu petani tetapi nak bantu golongan kaya utk ceburkan diri dalam pertanian. nak buat loan wajib ada asset yg jauh tinggi dari pinjaman. 80% je dia bagi pinjaman. cerita bohong di tv majukan petani miskin dengan lepasan graduan selain gimik nak bagi gembirakan org miskn tentang kepekaan kerajaan nak bantu petani. mengangis buat propsal. tapak ada tapi nilai tak cukup nak wat cagaran. kalau kaya tentu dah tak laku pinjaman2 ni. cerita tak sama dengan realit,