Jumaat, 8 Ogos 2008

Ladang Satelit 1 - Kg Beluru, Kuala Kangsar, Perak

Semangat yang cekal dan usaha yang berterusan menjadi pegangan untuk berjaya dalam bidang pertanian ini. Inilah yang boleh diceritakan tentang usaha En Nazri dan En Mie setelah berjaya membuka ladang cili fertigasi pertama di Kg Beluru, Kuala Kangsar sebanyak 3000 beg.

Usaha Nia Agrotech memberi tunjuk ajar dan sedikit panduan serta dorongan telah membuahkan hasil yang baik apabila diberitahu pokok yang umurnya masih sebulan, telah pun ditempah hasilnya oleh pihak yang ingin memasarkannya.

Minat untuk membuka ladang cili ini mula dinyatakan kepada pihak kami sejak awal 2008 lagi namun pelbagai halangan terpaksa ditempuhi oleh En Nazri dan Mie ini yang berkaitan dengan pemilihan tapak yang sesuai, saiz yang sesuai, modal dan pinjaman. Namun usaha yang tak pernah berhenti untuk mencari jalan penyelesaian telah membantu usahawan muda ini untuk terus membuka ladang cili di atas tanah milik keluarga en Mie di Kampung Beluru, Kuala Kangsar.

Peranan Nia Agrotech dalam menjayakan ladang ini termasuk pembekalan barangan fertigasi, pemasangan dan khidmat nasihat yang berterusan sehinggalah ladang ini betul-betul mampu berdiri dengan sendiri. Proses pemasangan dan penanaman dimulakan dengan aktiviti meratakan tanah, memasukkan cocopeat ke dalam polybeg serta memasang silvershine di atas tapak projek yang dilakukan sendiri oleh usahawan ini dengan bantuan pekerja mereka. Pada masa yang sesuai, team Nia Agrotech seramai empat orang turun ke tapak projek selama 3 hari berturut-turut untuk memasang sistem dan menyusun sebanyak 3000 beg. Aktiviti semaian dilakukan sendiri oleh usahawan terlibat dan dijangka ladang ini akan mula mengeluarkan hasil pada pertengahan bulan Oktober 2008 dengan pengeluaran melebihi 6 tan semusim.


Dalam Perbincangan terkini dengan En Nazri, Ladang ini telah menarik perhatian pihak Pertubuhan Peladang Kawasan dan Yayasan Tekun Nasional Perak untuk memberi pinjaman modal kepada mereka. di Samping itu, pihak FAMA dan pemborong tempatan pula sudah mula menunjukkan minat untuk menjadi pemborong kepada hasil yang bakal dikeluarkan nanti. Persoalannya nanti, mampukah ladang ini memenuhi permintaan semasa....ini hanya akan terjawab bila usahawan ini mula mengutip hasil tuaian mereka nanti. Tahniah diucapkan kepada En Nazri dan En Mie atas pwmbukaan ladang baru ini.

untuk maklumat lanjut mengenai projek ini, adalah baik sekiranya dapat menghubungi sendiri pengusaha yang terlibat...terutamanya pengusaha-pengusaha di sekitar perak utara...
En NAzri - 014-3800888 dan En Mie - 012-6304862

Selamat..............


Tiada ulasan: